Épített fóliás medencék


Alternatív hőszigetelt megoldás!


Nos a zsaluköves építés nem újdonság a medencéknél sem. Viszonylag egyszerűen lehet vele falazni, elviselhető mértékű kompromisszumokkal alakítható a kívánt forma.

A munkagödör aljára általában kavicságy, majd szerelőbeton, erre kettős vasalású beton fenéklemez kerül - akár változó vízmélységet is kialakítva.

Erre falazzák fel zsalukőből a medence leendő oldafalát, megfelelő vasalással. Majd a zsalukő elemek üregeit betonnal kitöltik. A beton megkötése után cementhabarcs vakolat és glettelés kerül a falra, majd rothadásmentes filc bélést kap a medence belülről. Ezután készítik a helyszínen összehegesztett fóliabélést, mely a vízzáró, színes, esetleg mintás burkolatot adja. A fóliabélés nincs teljes felületén a falhoz ragasztva, csak a peremen van rögzítve. A víz nyomása simítja ki teljesen és tartja a helyén a fóliát. Persze a beépített egyéb elemek - például fényszórók - pereménél szintén vízzáróan rögzítve van a fólia.

Apropó fólia. Ne egyszerű reklámszatyor vagy melegházi fóliát képzeljenek el. A medencefólia inkább gumiszerű anyag, a vastagabbak szöveterősítéssel - ezek kerülnek sok helyen a közösségi (strand) medencékbe is. Sok bajuk nem történhet, de szándékos rongálás vagy gondatlanság ellen nincs orvosság. Az időjárás viszontagságait is megfelelően tűrik. Átlagos élettartamuk (a jó minőségű gyártmányokat tekintve) 10-14 év.

A zsaluköves medence építése.

Szakadás esetén akár vízzel teli állapotban is javítható a fólia, de ha tökéletes, szinte észrevehetetlen javítást akarunk, akkor célszerű leüríteni a medencét. A jó minőségű fólia nem foltosodik és általában alga-tapadást gátló bevonattal rendelkezik. Színe lassan, fokozatosan ugyan fakulhat a napfény hatására - mint akár a legjobb autók fényezése is -, de általában 10 évet kibírnak. Ezután pedig cserével felújítható a medence. Fedett illetve beltéri medence esetén ez az intervallum jelentősen meghosszabbodik.

Óvakodjon a feltűnően olcsó fóliák használatától!

Zsaluköves medence - építés, vakolás után - fóliázás, szegély és egyéb burkolás előtt.

A lényeg végül is az, hogy az ilyen épített medence alakja, színe, egyéb kialakítása harmonizálhat környezetével, kertünkkel, házunkkal. Felszerelhető minden kényelemfokozó berendezéssel, látványelemmel, fedéssel, egyebekkel. Nincsenek jelentős technikai korlátok. Az építési idő általában két hónapon belül van.

Ez lett belőle: zsaluköves, fóliás medence. 11 x 5 m.

A redőnyös fedés motoros csörlője fölé ülőpad került - így kérte a megrendelő.

Extrák ebben a medencében: redőnyös fedés, beépített lépcső, rozsdamentes kapaszkodók, fűtés, világítás, automata vegyszeradagoló.