ISOSTONE
rendszerű, hőszigetelt falú
épített fóliás medencék


Magyarországon még kevesen halottak róla, de Nyugat Európában immár 20 éve készítenek üreges, egymásba kapcsolható falazóelemeket styrofoam avagy polisztirol alapanyagból. Az elemek egymással összekapcsolódnak, megfelelő belső vasalást kapnak, majd belsejüket teleöntik betonnal az építés során. A megépített falazat további különösebb felületelőkészítést, vakolást nem igényel. Az alátétfilc elhelyezése után máris lehet a medencefóliát beépíteni, majd a beton kötése után a vízfeltöltést megkezdeni. A kétféle méretű egyenes és a négyféle íves elem (r=1,25/1,50/1,75/2,00 m) felhasználásával elviselhető mértékű kompromisszumokkal alakítható a kívánt forma. Az így elkészített medencefal hőátbocsátási tényezője kimagaslóan jó (k=0,3).
A munkagödör aljára általában kavicságy, majd szerelőbeton, erre kettős vasalású beton fenéklemez kerül - akár változó vízmélységet is kialakítva.
Erre falazzák fel az ISOSTONE elemekkel a medence leendő oldafalát, megfelelő vasalással. Az elemek üregeit betonnal kitöltik.
Ha lépcső épül a medencébe, azt is beöntik.
A beton megkötése után rothadásmentes filc bélést kap a medence belülről. Ezután készítik a helyszínen összehegesztett fóliabélést, mely a vízzáró, színes, esetleg mintás burkolatot adja. A fóliabélés nincs a falhoz ragasztva, csak a peremen van rögzítve.

Isostone építőelemek: XXL egyenes:125x50x25 cm, egyenes:100x25x25 cm, ívek: r=125/150/175/200 cm

A víz nyomása simítja ki teljesen és tartja a helyén a fóliát. Persze a beépített egyéb elemek - például fényszórók - pereménél szintén vízzáróan rögzítve van a fólia.
A medencefólia gumiszerű anyag, a vastagabbak szöveterősítéssel - ezek kerülnek sok helyen a közösségi (strand) medencékbe is. Sok bajuk nem történhet, de szándékos rongálás vagy gondatlanság ellen nincs orvosság. Az időjárás viszontagságait is megfelelően tűrik. Átlagos élettartamuk (a jó minőségű gyártmányokat tekintve) 10-14 év.

Egy építés képei

Egy építés képei.

Szakadás esetén akár vízzel teli állapotban is javítható a fólia, de ha tökéletes, észrevehetetlen javítást akarunk, akkor célszerű leüríteni a medencét. A jó minőségű fólia nem foltosodik. Színe lassan, fokozatosan ugyan fakulhat a napfény hatására - mint akár a legjobb autók fényezése is -, de általában legalább 10 évet kibírnak. Ezután pedig cserével felújítható a medence. Fedett illetve beltéri medence esetén ez az intervallum jelentősen meghosszabbodik.

A lényeg végül is az, hogy az ilyen épített medence alakja, színe, egyéb kialakítása harmonizálhat környezetével, kertünkkel, házunkkal. Felszerelhető minden kényelemfokozó berendezéssel, látványelemmel, fedéssel, egyebekkel. Nincsenek jelentős technikai korlátok. Az építési idő általában egy hónap.

Isostone medenceforma példák.